Peter Ickx is geboren in Antwerpen in 1958. Al vroeg voelt hij zich aangetrokken tot klassieke muziek.
Hij studeert piano en blokfluit en zingt in zijn jonge jaren in het bekende knapenkoor van het Sint-Lievenscollege, waar hij ook enkele jaren school loopt.

Na de humaniora studeert Peter viool en zang aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij behaalt er de Eerste Prijs Notenleer en het Pedagogisch Getuigschrift voor Kamermuziek en nadien een Meestergraad. Aan het Vlaamse Conservatorium van Brussel en het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles behaalt hij Eerste Prijzen en het Hogere Diploma Chant-Opťra en Chant-Concert.
Hij is de eerste gediplomeerde contratenor in BelgiŽ.

Tijdens zijn zangopleiding krijgt Peter les van Liane Jespers, Louis Devos, Renť Jacobs (Basel), Ludovic de San en Loh Siew Tuan (London). Onder hun leiding werkt hij aan zijn talent en verdere muzikale ontplooiing.

Peter specialiseert zich in de genres concert, lied, opera en oratorium en zingt op korte tijd een indrukwekkend repertoire bijeen. Als solist verleent hij zijn medewerking aan talrijke CD-opnames.

Geregeld vertolkt hij met succes recitals in o.a.  de foyers van de Bourla- (Antwerpen) en de Muntschouwburg (Brussel) maar ook meer en meer in het buitenland zoals ItaliŽ, KroatÔe, Polen, IsraŽl, Frankrijk…
Naast zijn zangcarriŤre houdt Peter Ickx zich onder meer bezig met de artistieke leiding van ensembles en koren. Zo staat hij onder meer aan het hoofd van Cappella di Albero, een vocaal gezelschap dat hij  in 1995 oprichtte.

Tot slot is er nog zijn belangstelling voor het muziek-onderwijs.

Eerst doceert Peter bij Ludovic de San aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles (1989–1997) en bij Gerda Hartman aan het Conservatoire Royal de Mons (1997–2003), waar hij later professor werd.  Sinds 2003 verzorgt hij een lesopdracht aan de muziekacademies van Boom en Meise.